Zo Sýrie odišli pozorovatelia OSN

20.08.2012 Celý región

Bejrút 20. augusta (TASR) - Vojenskí pozorovatelia OSN odišli dnes z Damasku po štvormesačnej misii, na ktorej - ako píše agentúra Reuters - namiesto dohľadu nad prímerím medzi vojenskými jednotkami prezidenta Bašára Asada a povstalcami len bezmocne sledovali stupňujúci sa konflikt v Sýrii.

Sedem vozidiel OSN odišlo dnes dopoludnia z hotela v Damasku s niektorými z posledných členov misie, ktorá mala na svojom vrchole po celej krajine 300 pozorovateľov.

Neozbrojení pozorovatelia pozastavili svoju činnosť v júni po tom, ako sa stali terčom streľby, a väčšina z nich zo Sýrie už odišla. Svetová organizácia následne ponechala v Damasku len menšiu "styčnú kanceláriu" pre prípad, že sa predsa len objaví šanca na politické riešenie krviprelievania.

"Naša misia nebola úspešná, pretože obe strany (konfliktu) nedodržali svoje záväzky," povedal pred damaským hotelom jeden z uniformovaných pozorovateľov OSN, ktorý si neželal byť menovaný.

Mandát pozorovateľskej misie UNSMIS vypršal v noci nadnes po tom, ako diplomati v Bezpečnostnej rade OSN konštatovali, že podmienky na jej pokračovanie neboli splnené. Očakáva sa, že poslední pozorovatelia odídu zo Sýrie v priebehu dnešného dňa.

Pozorovatelia prišli do blízkovýchodnej krajiny dohliadať na prímerie, ktoré v apríli sprostredkoval bývalý medzinárodný vyslanec pre Sýriu Kofi Annan. Po krátkom utíšení bojov sa však násilie ešte viac zintenzívnilo a k skutočnému prímeriu nikdy nedošlo.

Od začiatku protestov proti Asadovej vláde vlani v marci minulého roka zahynulo pri násilnostiach v Sýrii najmenej 18.000 ľudí. Podľa OSN z krajiny dosiaľ utieklo najmenej 170.000 ľudí, pričom ďalších 2,5 milióna obyvateľov potrebuje pomoc v samotnej Sýrii.
 

Vyberte región